Gościmy

Odwiedza nas 511 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 04 czerwiec 2013 18:38

Pizza z czosnkowym sosem i szparagami

Napisała

Mamy sezon na szparagi, jak co roku obiecuję sobie, że je w końcu spróbuję, a ciągle jakoś mi nie wychodziło. Wreszcie zakupiłam i wykorzystałam między innymi do szybkiej pizzy na moim ulubionym cienkim cieście:) Ciasto oczywiście trzeba sobie wyrobić dzień wcześniej.

Składniki:

Ciasto:

(1 blat ciasta)

  • 10-15 g drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1,5 - 2 szklanki mąki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Dodatki:

  • 5 zielonych szparagów (5 cienkich lub 1-2 grube z odłamanymi zdrewniałymi końcami - po zgięciu same złamią się w odpowiednim miejscu)
  • 3-4 cienkie plasterki wędzonego boczku (pominęłam)
  • 2 średnie pieczarki, pokrojone w plasterki
  • 1/2 małej cebuli, pokrojonej w piórka (pominęłam)
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • starty parmezan
  • pieprz, oregano

Sos:

  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • łyżeczka masła
  • ząbek czosnku
  • suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę, aż powstanie miękkie, elastyczne, ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - najlepiej na noc (a przynajmniej na 3h). 

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewamy, uważając by czosnek nie zbrązowiał. Dolewamy śmietankę, sól oraz zioła do smaku. Podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje.

Szparagi wrzucamy na minutę (lub 3), do wrzącej osolonej wody. Wyjmujemy, kroimy na kawałki ok. 3 cm. 

Przygotowane ciasto rozkładamy  na blaszce. Smarujemy sosem i układamy składniki – kolejno: mozzarellę, szparagi, pieczarki, boczek, cebulę. Posypujemy parmezanem oraz suszonym oregano.

Wstawiamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Na ostatnią minutę pieczenia można użyć opcji „grill” – wierzch pizzy apetycznie się zarumieni.  Po wyjęciu pizzę można skropić oliwą oraz posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3002 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook