Smaczna pizza z sosem barbecue. Trochę zmodyfikowałam, ale podaję przepis w oryginale. Poniższy przepis jest na dwie pizze. Jeśli chcecie jedną to należy zrobić z połowy.
Składniki:
- 500g białej mąki chlebowej (mieszam chlebową z pszenną, a czasem dosypuję odrobinę żytniej)
- ½ łyżeczki soli (płasko)
- 1 saszetka suszonych drożdży (7g) albo świeżych koło 30g
- ½ łyżki miałkiego cukru
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 325ml letniej wody
Dodatki:
- 600g filetu z piersi kurczaka
- 2 czerwone cebule (pominęłam)
- żółty ser (zetrzeć)
- 2 kulki mozzarelli
- olej do smażenia kurczaka
- ½ puszki kukurydza (moja propozycja)
- kilka pieczarek (moja propozycja)
Sos barbecue:
- 3 ząbki czosnku
- 2 mała cebule (pominęłam)
- 300g koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny do smaku
- 200ml wody
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- odrobina sosu sojowego
- 1,5 łyżeczka musztardy
- pieprz
- pieprz cayenne
Wykonanie:
Mąkę i sól przesiewamy na blat lub do dużej miski, robimy w środku wgłębienie. W innym naczyniu mieszamy drożdże, cukier oraz oliwę z wodą, odstawiamy na kilka minut, a następnie wlewamy do wgłębienia w mące.
Przy pomocy widelca stopniowo mieszamy mąkę z płynnymi składnikami, do momentu wyrobienia całej mąki. Kiedy składniki się połączą, należy posypać dłonie mąką i zacząć rękami wyrabiać ciasto. Wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie.
Formujemy kulę, przekładamy do dużej, wysypanej mąką miski i oprószamy delikatnie z góry mąką. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do 2 godzin. Powinno podwoić swoją objętość.
W czasie oczekiwania na ciasto należy przygotować pozostałe składniki i sos.
Przygotowanie sosu: cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ja cebulę pominęłam, więc czosnek bardzo krótko trzymamy na patelni. Dodajemy koncentrat, wodę i pozostałe składniki i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę. Smażymy na patelni, na małej ilości oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i mieszamy z kilkoma łyżeczkami sosu, odstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Powtórnie wyrabiamy przez kilka minut, żeby z ciasta usunąć nadmiar powietrza. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Blaty rozwałkowujemy kilka minut przed pieczeniem, rozwałkowanych blatów nie należy przetrzymywać dłużej niż 30 minut.
Przygotowane blaty smarujemy pozostałą częścią sosu. Posypujemy startym serem oraz mozzarellą. Kładziemy kawałki kurczaka oraz krążki cebuli. Ja najpierw dałam dodatki, a sery na wierzch. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do najwyższej temperatury przez 10 lub 15 minut. Smacznego:)