Gościmy

Odwiedza nas 162 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 16 czerwiec 2014 20:18

Pizza bianca ze szparagami, pieczarkami i indykiem

Napisała

Ja ciasto zrobiłam tradycyjnie to, więc wyszło mi trzy cienkie pizze. Podaję proporcje na jedną pizzę. Jeżeli chcecie spróbować innego odsyłam do oryginalnego przepisu. Ja zawsze robię trzy pizze, większość znika od razu, czasem zostanie coś na później bądź na następny dzień :)

Składniki:

(1 blat ciasta)

  • 10-15 g drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1,5 - 2 szklanki mąki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 100 g sera mozzarella, startego
  • ½ małej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka (pominęłam)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (u mnie pieczony indyk)
  • 3 duże pieczarki
  • kilka zielonych szparagów
  • sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę, aż powstanie miękkie, elastyczne, ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - najlepiej na noc (a przynajmniej na 3h).

Szparagi skrapiamy oliwą z oliwek, lekko solimy i posypujemy delikatnie pieprzem.

Z gotowego ciasta rozwałkowujemy cieniutki placek, trochę więcej ciasta zostawiamy na brzegi. Układamy pizzę na lekko oprószonej mąką blasze. Na cieście układamy kolejno: ser, cebulę, pokrojone pieczarki, szynkę parmeńską i szparagi. Ja dorzuciłam jeszcze kilka kawałków selera naciowego. Posypałam jeszcze przyprawami typu zioła prowansalskie :)

Pieczemy pizzę w temperaturze 220 stopni przez ok. 8 – 10 min (opcja termoobiegu z górną i dolną grzałką; brzegi powinny się zarumienić). Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 2685 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook