Sezon cukiniowy w pełni, często u mnie gości to warzywo, jest tyle możliwości jego wykorzystania :) Tym razem postanowiłam przygotować szybką tartę, wyszło naprawdę pysznie, aromatycznie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika, dyni i sezamu. Zainspirowałam się przepisem na pizzę, nie miałam czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie :)
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (duży płat)
- 2 średnie cukinie
- 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
- 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego Pesto
- ½ zielonej papryki (może być oczywiście inna)
- garść ziaren słonecznika
- garść ziaren dyni
- garść ziaren sezamu
- pół kostki feta
- pieprz, sól
- ewentualnie kilka pomidorków koktailowych
Wykonanie:
Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę, u mnie okrągła na dużą pizze. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę, cukinię, paprykę i fetę pokrojoną w kostkę. Możemy posypać ziarenkami od razu. Ja je uprażyłam osobno na patelni i potem posypałam tatę po upieczeniu. Pieczemy 15 -20 minut w 220°C, aż ciasto się zarumieni – ewentualnie dłużej. Możemy oprószyć solą i pieprzem. Ja jeszcze dorzuciłam kilka pomidorków koktajlowych na wierzch. Smacznego :)