Gościmy

Odwiedza nas 546 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 18 sierpień 2014 20:35

Tarta ziemniaczana z warzywami

Napisała

Trafiłam na ten przepis i koniecznie chciałam go wypróbować. Dosyć dużo zmodyfikowałam, wiec podaję moją kompozycję, ale możecie również sięgnąć do oryginalnego przepisu, być może wam bardziej przypadnie do gustu jego wersja. Tarta jak dla mnie rewelacyjna, coś jak placek ziemniaczany z dużą ilością warzyw, super :) Zdecydowanie w moim typie, jeszcze się na nią pewnie nie raz skuszę :)

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 g kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g sera gouda
  • garść fasolki szparagowej żółtej ( u mnie zielona)
  • 2 pomidory (mogą być z puszki)
  • 1 kulka mozarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukinia -  kilka plasterków
  • pieczarki –  kilka sztuk

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200*C.

Młode ziemniaczki obieramy z delikatnej skórki, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych okach, mieszamy ze śmietaną i startym żółtym serem. Wbijamy jajka, wyciskamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy przyprawą do ziemniaków, solą oraz szczyptą mielonego pieprzu i mieszamy.

Masę ziemniaczaną przekładamy do formy na tartę lub do naczynia żaroodpornego natłuszczonego wcześniej masłem lub oliwą i zapiekamy około 20 minut.

Pieczarki kroimy i dusimy na odrobinie oliwy. Fasolkę oczyszczamy i lekko blanszujemy w osolonej wodzie -  2 minuty, odcedzamy i kroimy na kawałki. Cukinie kroimy w plastry i chwilkę gotujemy na parze, można też wrzucić ją razem z fasolką.  Pomidory kroimy w grubą kostkę. Ser mozarella odsączamy z zalewy i kroimy w plastry.

Warzywa układamy na podpieczony placek, na warzywa ser, na wierzchu posypujemy włoskimi ziołami i wstawiamy do piekarnika zmniejszając temp. do 180* i zapiekamy wszystko razem jeszcze 40 minut. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 4589 razy
Więcej w tej kategorii: « Tarta z cukinią Tarta kalafiorowa »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook