Postanowiłam wzbogacić swoje menu o ryby, które są bardzo zdrowe i bogate w kwasy omega 3. Ogólnie nie przepadam za rybami (niestety), ale stwierdziłam, że to kwestia przyrządzenia i jak sobie sama przygotuję to może mi posmakuje. I nie myliłam się, dla mnie wyszła bardzo smaczna, a dla smakosza ryb, którego mam w domu była rewelacyjna. Jednym słowem wyszła taka jak powinna:) Delikatne mięso łososia o cytrynowo-czosnkowo-pietruszkowym aromacie. Dla wielbicieli łososia będzie idealna:)
Składniki
- 1 filet z łososia (ew. inna ryba np pstrąg czy dorsz)
- 1 cytryna
- 1 - 2 drobniutko posiekany ząbki czosnku
- świeża pietruszka
- świeży rozmaryn (dałam suszony)
- vegeta (ja użyłam przyprawy do ryb)
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- oliwa
Wykonanie:
Rybę z obu stron nacieramy czosnkiem, posypujemy przyprawami (rozmaryn, pieprz, przyprawa do ryb), posiekaną pietruszką, kładziemy na folii aluminiowej, polewamy oliwą. Układamy plastry cytryny na wierzchu ryby. Szczelnie zamykamy, obwiązujemy sznurkiem dość sztywno – ja po prostu zawinęłam. Pieczemy 180 stopni (termoobieg) ok. 25 min. Podajemy z surówką. Smacznego:)