Najprostszy sposób na rybę, jak nie mam ochoty nic nowego wymyślać, to najczęściej w ten sposób przyrządzam rybę. Minimum przypraw, minimum wysiłku:) A zdrowy posiłek :)
Składniki:
- 3 filety pstrąga łososiowego (może być inna ryba)
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- sól
- pieprz cytrynowy
- oliwa
Wykonanie:
Najprostszy sposób na rybę :) I najzdrowszy, bez smażenia, tylko doprawiamy i do piekarnika:) Naczynie żaroodporne, w którym zamierzamy upiec rybę wykładamy papierem do pieczenia, tak, aby później dało się owinąć rybę. Oczywiście może też być folia aluminiowa. Filety pstrąga układamy na papierze, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy pieprzem cytrynowym i solą. Polewamy oliwą. Ten pstrąg podobnie jak łosoś jest dosyć tłusty, więc sporo tłuszczu się wytopi w trakcie pieczenia. Zawijamy szczelnie w papier i wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut, około 170 st. Wykładamy na talerz i posypujemy obficie koperkiem. Ja podałam z placuszkami z selerem naciowym i domową sałatką z cukini. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.