Prosty i szybki pomysł na rybę. Można zrobić z łososiem lub inną ulubioną rybą. U mnie tym razem w roli głównej mintaj. Rybę można upiec lub podsmażyć, ja unikam smażenia, więc częściej wrzucam ją do piekarnika. Ryba jest delikatna, a cukinia aromatycznie czosnkowa :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2-3 filety z mintaja
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy
- oliwa
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- suszony lubczyk
Wykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy. W naczyniu żaroodpornym kładziemy rybę, przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 min – w temp. 200St C.
Cukinię myjemy, kroimy w cienkie podłużne plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy cukinie, solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut, aż cukinia zrobi się miękka i lekko szklista. Doprawiamy lubczykiem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i czekamy, aż ryba będzie gotowa.
Na talerzu rozkładamy cukinię, na niej kładziemy rybę. Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i ewentualnie z surówką, ja podałam jeszcze z duszoną brukselką, którą wrzucę następnym razem :) Smacznego :)
Źródło inspiracji: ”Dania w 20 minut” Wydawnictwo Buchmann