Kolejny wypróbowany przepis na risotto, do którego chętnie wrócę. Tym razem risotto z brokułami i zielonym groszkiem, w towarzystwie parmezanu. Pycha. Trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników:)
Składniki:
- 70 g ryżu arborio (u mnie 100g)
- bulion warzywny
- białe wino (ok. 50-70 ml) (ja zawsze wlewam na oko;)
- kilka różyczek brokułów i garść zielonego groszku
- kilka nitek szafranu (pominęłam)
- oliwa
- cebulka (pominęłam)
- natka pietruszki
- trochę śmietanki
- kilka płatków startego oscypka (lub parmezanu)
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę (pominęłam). Wrzucamy ryż. Przesmażamy. Podlewamy niewielką ilością wina i dodajemy szafran. Stopniowo chochla po chochli wlewamy gorący wywar, aż ryż będzie al dente. W międzyczasie gotujemy na parze warzywa.
Po ściągnięciu ryżu z ognia dodajemy warzywa i trochę śmietanki i mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i garstką sera parmezanu. Smacznego:)