Można taką kapustkę podać jako samodzielne danie jarskie, albo jako dodatek do mięsa. U mnie stanowiła dodatek do kotlecików, jak ktoś nie ma ochoty na jarskie danie, może mięska dodać do środka i też będzie super zapiekanka:)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 szt kapusty białej (raczej mniejsza)
- 1 cebula (pominęłam)
- 100g sera żółtego
- 1 łyżka oleju sojowego (u mnie zwykły)
- sól
- koperek
- ½ puszki kukurydzy (moja inwencja)
- 1 czerwona papryka (moja inwencja)
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją;) Kapustę oczyszczamy, płukamy, kroimy w kostkę, obgotowujemy przez 10 min w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, lekko rumienimy na oleju. (Ja cebulkę pominęłam). Żółty ser ścieramy na wiórki. Ryż mieszamy z kapustą, cebulą i z żółtym serem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu, aż się delikatnie zarumieni. Podajemy zapiekankę posypaną koperkiem lub natką pietruszki. U mnie jako dodatek do mięska, jako samodzielne danie, raczej byłaby za sucha – najwyżej jakiś sosik można podać wtedy. Smacznego:)
Źródło: Internet –dawno temu znalezione, teraz nie szukałam dokładnego źródła:)