Prosty, szybki i smaczny obiad. Ryż w towarzystwie warzyw i kurczaka. Ja użyłam piersi, ale można użyć innej części kurczaka.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mięsa kurczaka
- 2 posiekane cebule (pominęłam)
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 listek laurowy
- 4-5 pokrojonych chili
- 1/2 szklanki białego wina
- 1.5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 2 szklanki ryżu
- 2-3 posiekane łodygi selera naciowego
- 1/2 szklanki orzechów pecan lub migdałów
- sól
- 1 szklanka mrożonego groszku
Wykonanie:
Rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka. Gdy będzie brązowy, dodajemy cebulę i czosnek, a potem bazylię, listek laurowy, chili i wino. Po 2 minutach dodajemy pomidory, wlewamy bulion i 1/2 l wody. Dokładnie mieszamy, wsypujemy ryż, wrzucamy seler oraz orzechy lub migdały. Solimy, gotujemy 10 minut (ryż powinien być jeszcze jędrny). Dodajemy groszek, gotujemy kolejne 10-12 minut, aż ryż będzie całkiem miękki. Uzupełniamy wodę, która wyparuje w trakcie gotowania. Podajemy posypane parmezanem (to już moja inwencja, bardziej włoska niż argentyńska;)) Smacznego:)