Uwielbiam placki ziemniaczane, więc jak zobaczyłam tą ciekawą panierkę dla kotletów schabowych to od razy wypróbowałam:) Pychota. Chrupiąca ziemniaczana skórka, a środku mięsko:) Dla mnie rewelacja:)
Składniki na 2 porcje:
- 2 kotlety schabowe
- ok. 2 dużych ziemniaków
- jajko
- mąka pszenna
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i szatkujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na tarce o średnich oczkach. Odciskamy dokładnie sok i mieszamy z pietruszką. Doprawiamy solą. Kotlety panierujemy w mące, następnie w rozkłóconym jajku i ziemniakach. Ziemniaki rozkładamy na mięsie i dociskamy. Nie odpadnie:) Choć się tego obawiałam:) Ale robiłam je już dwa razy i za każdym razem wyszły super:) Smażymy na średnim ogniu z każdej strony, do zarumienienia. Smacznego:)