Gościmy

Odwiedza nas 530 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 01 maj 2016 12:35

Gulasz wołowy II

Napisała

Na bazie przepisu na gulasz wieprzowy zrobiłam gulasz z mięsa wołowego, nieco zmodyfikowałam przepis pomijając niektóre składniki. Propozycja na weekendowy obiad. Gulasz może stanowić samodzielne danie lub dodatek do kaszy, ziemniaków itp. :)

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 cebula (pominęłam)
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości kostkę. Cebulę, marchewkę i seler myjemy i kroimy także w kostkę (marchewkę pokroiłam w średniej grubości plasterki). Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na patelni, aż się lekko zarumieni ( nie musi być całkiem upieczone, a jedynie lekko podsmażone) Mięso najlepiej smażyć partiami! Obsmażone mięso wykładamy na talerz i odkładamy na bok.

 Na tej samej patelni smażymy cebulę (pominęłam), marchewkę i seler do czasu, aż warzywa zmiękną (jeśli potrzeba, to podlewamy odrobiną oliwy) Na sam koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i trzymamy na ogniu przez jeszcze chwilę. Do miękkich warzyw dodajemy masło, czekamy, aż się rozpuści i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy i wlewamy bulion, koncentrat, dodajemy mięso. Mieszamy. Wrzucamy tymianek, ziele i liście laurowe. Całość trzymamy na bardzo małym ogniu przez około godzinę i 15 minut – do miękkości mięsa. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2871 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook