Na bazie przepisu na gulasz wieprzowy zrobiłam gulasz z mięsa wołowego, nieco zmodyfikowałam przepis pomijając niektóre składniki. Propozycja na weekendowy obiad. Gulasz może stanowić samodzielne danie lub dodatek do kaszy, ziemniaków itp. :)
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 gałązki tymianku
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 cebula (pominęłam)
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości kostkę. Cebulę, marchewkę i seler myjemy i kroimy także w kostkę (marchewkę pokroiłam w średniej grubości plasterki). Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na patelni, aż się lekko zarumieni ( nie musi być całkiem upieczone, a jedynie lekko podsmażone) Mięso najlepiej smażyć partiami! Obsmażone mięso wykładamy na talerz i odkładamy na bok.
Na tej samej patelni smażymy cebulę (pominęłam), marchewkę i seler do czasu, aż warzywa zmiękną (jeśli potrzeba, to podlewamy odrobiną oliwy) Na sam koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i trzymamy na ogniu przez jeszcze chwilę. Do miękkich warzyw dodajemy masło, czekamy, aż się rozpuści i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy i wlewamy bulion, koncentrat, dodajemy mięso. Mieszamy. Wrzucamy tymianek, ziele i liście laurowe. Całość trzymamy na bardzo małym ogniu przez około godzinę i 15 minut – do miękkości mięsa. Smacznego:)