Propozycja na weekendowy obiad :) Schab duszony w pomidorach, aromatyczny i miękki. Nam przypadł do gustu :)
Składniki:
( na 6 porcji)
- 80 dkg schabu bez kości
- puszka krojonych pomidorów z ziołami - 400 g
- 1 cebula (pominęłam)
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki instant (krupczatki)
- 1 łyżeczka świeżego oregano (lub suszonego - wtedy mniej)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotowane mięso kroimy na 6 jednakowej wielkości kotletów. Na mięsie rozkładamy folię z rolki i lekko rozbijamy z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy rondel, w którym będziemy dusić mięso i dużą patelnię. W garnku i na patelni rozpuszczamy po 2 łyżki masła klarowanego. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Gdy się zezłoci dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy oregano i pozostałe przyprawy. Dokładamy obsmażone w międzyczasie kotlety. Przykrywamy sosem i dusimy około 40 min, aż kotlety będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę, by zabielić powstały sos. Bez są równie pyszne. Smacznego:)