Gościmy

Odwiedza nas 582 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 08 styczeń 2016 21:47

Schab duszony w pomidorach

Napisała

Propozycja na weekendowy obiad :) Schab duszony w pomidorach, aromatyczny i miękki. Nam przypadł do gustu  :)

Składniki:

( na 6 porcji)

  • 80 dkg schabu bez kości
  • puszka krojonych pomidorów z ziołami - 400 g
  • 1 cebula (pominęłam)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki instant (krupczatki)
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (lub suszonego - wtedy mniej)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: 

Przygotowane mięso kroimy na 6 jednakowej wielkości kotletów. Na mięsie rozkładamy folię z rolki i lekko rozbijamy z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy rondel, w którym będziemy dusić mięso i dużą patelnię. W garnku i na patelni rozpuszczamy po 2 łyżki masła klarowanego. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Gdy się zezłoci dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy oregano i pozostałe przyprawy. Dokładamy obsmażone w międzyczasie kotlety. Przykrywamy sosem i dusimy około 40 min, aż kotlety będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę, by zabielić powstały sos. Bez są równie pyszne. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3933 razy

3 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena poniedziałek, 11 styczeń 2016 21:58 napisane przez Magdalena

    Jeśli chciałby Pan dodać jakieś warzywa polecam cukinię (bez skórki) rozpadnie się w trakcie duszenia i zagęści sos, można też dodać pieczarki i seler naciowy :) Będzie to już oczywiście zupełnie inny smak, ale równie dobry :)

  • Link do komentarza Magdalena poniedziałek, 11 styczeń 2016 21:56 napisane przez Magdalena

    Można zrobić wersję bez pomidorów i dusić mięsko np. w bulionie, doprawić do smaku ulubionymi przyprawami np. indyjskimi lub meksykańskimi, zagęścić mąką i/lub śmietaną :)

  • Link do komentarza Adrian piątek, 08 styczeń 2016 22:50 napisane przez Adrian

    Co poleca Pani najbardziej zamiast pomidorów?

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook