Pyszna soczysta polędwiczka podana na sałacie, może być świetną przekąską, kolacją, czy dodatkiem do obiadu :) Ja podałam jako lekką kolację :) Propozycja na elegancką kolację lub część niedzielnego obiadku :)
Składniki:
- 400g polędwiczek wieprzowych
- Marynata:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeży tymianek lub rozmaryn (użyłam suszone)
Dodatki:
- ulubiona sałata (np. lodowa, masłowa, rukola) lub mix
- garść orzechów włoskich
- 2 jabłka
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Zioła drobno siekamy i w małym naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wieprzowinę kroimy w centymetrowej grubości plastry, wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Zamarynowane mięso odstawiamy na minimum 15 minut.
Tymczasem prażymy orzechy: rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, dodajemy orzechy i pozostawiamy na patelni 1-2 minuty. Gdy lekko zbrązowieją, zdejmujemy z patelni i grubo siekamy.
Jabłka myjemy i kroimy w drobna kostkę. Następnie wkładamy do miski, dodajemy orzechy, sałatę i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Plasterki mięsa wyjmujemy z marynaty i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Wieprzowinę przekładamy na talerze, podajemy z orzechowo-jabłkowa sałatką. Smacznego :)
Źródło: „Pyszne 25”, Wydawnictwo Znak