Delikatna polędwiczka z kolorowymi paprykami, w sam raz na letni szybki obiadek. Podałam z ryżem, można również przygotować do tego lekką sałatkę.
Składniki:
(dla 4 osób)
- 600g polędwiczki wieprzowej
- 200g ryżu
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 60ml jasnego sos sojowego
- świeża kolendra (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Wykonanie:
Gotujemy ryż, na miękko. Mięso kroimy w plasterki w poprzek włókien, a następnie w paseczki, przekładamy do miseczki, zalewamy dwoma łyżkami sosu sojowego, dodajemy słodką i ostrą paprykę, całość mieszamy.
Papryki kroimy na połówki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w paski, a potem w kostkę. Do mocno rozgrzanego na patelni oleju dodajemy mięso wraz zalewą. Smażymy ok. 3. minut, aż wieprzowina zmieni kolor. Dodajemy na patelnię paprykę, resztę sosu sojowego. Zmniejszmy nieco ogień i smażymy całość ok. 7 minut, aż papryka stanie się miękka. Paprykową wieprzowinę podajemy z ryżem i ewentualnie świeżą kolendrą. Smacznego :)
Źródło: „Pyszne 25”, Anna Starmach, Wydawnictwo Znak, 2013