Delikatne polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie koperkowym. Idealnie się sprawdza na niedzielny obiad. Podałam z puree ziemniaczanym i kapustą marynowaną z tego przepisu.
Składniki:
- 800 g polędwiczki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 150 g śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku
Wykonanie:
Polędwiczki myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry i lekko rozbijamy dłonią. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy mięso. Przekładamy je do garnka. Wlewamy bulion, dodajemy liść i ziele i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Następnie mieszamy śmietanę z mąką, wlewamy do mięsa i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Koperek płukamy, osuszamy i siekamy. Wsypujemy do sosu i mieszamy. Polędwiczki w sosie podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego :)