Gościmy

Odwiedza nas 250 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 19 maj 2018 11:44

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Napisała

Soczysta wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, aromatyczny sos i delikatne mięsko. Sprawdzi się na weekendowy obiad czy kolację. Lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis dostosowując do moich smaków :)


Składniki:

  • 500-650 g mięsa wieprzowego
  • papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego (akurat nie miałam dodałam 1 łyżeczkę soli)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy - ja dałam: curry, mielony imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, chili w proszku, kardamon.
  • olej
  • ugotowany ryż (ja podałam z mieszanką kas z soczewicą)
  • ewentualnie dla zagęszczenia sosu - 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej+1 czubata łyżka mąki pszennej+1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: 1 łyżkę cukru mieszamy z sosem sojowym, miodem, sokiem cytrynowym, wódką, pokrojonym w drobną kosteczkę czosnkiem, octem. Mieszamy z mięsem, przykrywamy, odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Olej i 2 łyżki cukru podgrzewamy na patelni, aż powstanie karmel. Wrzucamy na patelnię mięso i smażymy do miękkości (karmel może stwardnieć, ale w czasie gotowania się rozpuści, więc nie należy się przejmować). W razie konieczności, gdyby smażenie długo trwało, dolewamy do niego wody. 

Jeśli nie przygotowujemy potrawy w woku, to na tym etapie najlepiej przełożyć wszystko do garnka.

Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do mięsa. Ja marchew pokroiłam w cienkie plasterki. Dodajemy też paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie przyprawiamy potrawę - solą, pieprzem do smaku oraz pozostałymi przyprawami (bezpieczna ilość to szczypta każdej przyprawy, papryki i chili w proszku można dać nieco więcej). Mieszamy i dodajemy ewentualnie więcej przypraw, by smak był wyrazisty i zgodny z naszym gustem.  Ja dusiłam do czasu, aż mięsko było dla mnie wystarczająco miękkie.

Jeśli sos będzie rzadki należy go zagęścić - do zimnej wody dodajemy mąki i mieszamy by nie było grudek. Do gotującego się sosu dodajemy stopniowo przygotowaną zaprawę szybko mieszając, tak by uzyskać pożądaną gęstość, chwilę gotujemy. Danie podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 3182 razy

1 komentarz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook