Coraz chłodniejsze dni, coraz częściej goszczą u mnie zupy :) Pyszna, treściwa zupa pełna wartościowych warzyw. Zastrzyk witaminek :)
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula (pominęłam)
- 1 rzepa
- 1/2 główki białej kapusty
- 3 kwaśne jabłka
- 1 l bulionu wołowego (może być inny)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
- sól i pieprz
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
Łodygi selera, marchew oraz rzepę obieramy i kroimy w słupki, a obraną cebulę (ja cebulę pominęłam) w dużą kostkę. Warzywa obsmażamy na maśle, przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i szklanką wody i gotujemy ok 30 min. Kapustę szatkujemy i wkładamy do gotującej się zupy. Dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Kilka minut gotujemy. Jabłka obieramy, wydrążamy, kroimy w drobną kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy kapuśniak jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania wlewamy do niego kwas ogórkowy i zagotowujemy. Podajemy z bagietką lub innym pieczywem. Smacznego :)