Na Wielkanoc nie może również zabraknąć żurku :) Tym razem postanowiłam wypróbować żurek na wędzonce. Bardzo dobry wyszedł :) Mogę go z czystym sumieniem polecić :)
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu
- 30 dag wędzonych żeberek lub 20 dag wędzonego boczku
- 30 dag parzonej białej kiełbasy
- 30 dag ziemniaków
- 1 cebula (pominęłam)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej (u mnie żytnia)
- 1 łyżka oleju
- sól, czarny pieprz, majeranek
Wykonanie:
Żeberka lub boczek wkładamy do garnka zalewamy 2 l wody i gotujemy do miękkości. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane ząbki czosnku, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy 1 szklankę wywaru, do reszty wrzucamy pokrojona w plasterki kiełbasę i wlewamy starannie rozmieszany zakwas. Cebulę obieramy siekamy, rumienimy na rozgrzanym oleju, wsypujemy mąkę i zasmażamy. Ja pominęłam cebulę, więc tylko mąkę podsmażyłam na oleju. Zasmażkę rozprowadzamy wystudzonym wywarem i wlewamy do zupy. Żurek doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Smacznego :)
Źródło: „Polska Wielkanoc, żurki, jajka, szynki” Wydawnictwo Oleksiejuk