Skoro był żurek to trzeba również spróbować barszczu białego :) Zrobiłam go na żeberkach i boczku, oczywiście podany z białą kiełbasą. Tradycyjny smaczny biały barszcz.
Składniki:
(na ok 6 porcji)
- 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 włoszczyzna
- 1 duża cebula
- 100 g wędzonki (kiełbasy lub boczku)
- 2 kawałki suszonych borowików (pominęłam)
- kilka ziaren pieprzu
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu (pominęłam)
- opcjonalnie - 250 ml barszczu białego na mące pszennej (dałam więcej)
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
Wykonanie:
Do dużego garnka wkładamy opłukane i pokrojone na kawałki mięso, wlewamy 3 litry zimnej wody, solimy i gotujemy pod przykryciem przez ok. pół godziny.
Następnie dodajemy obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, nieobraną opłukaną cebulę, wędzonkę, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu usunąć szumowinę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Dodajemy opłukaną kiełbasę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Dodajemy rozgniecione końcem noża ząbki czosnku oraz chrzan. Odstawiamy na 15 minut, następnie przecedzamy przez sitko do czystego garnka. Dodajemy zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Do wywaru dodajemy majeranek, pokrojoną na plasterki kiełbasę (jeśli kiełbasa była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej zdejmować).
Dodajemy ugotowane grzyby oraz jeśli chcemy pokrojoną na kawałeczki wędzonkę i kawałki mięsa wieprzowego. Zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i zaprawiamy śmietaną: śmietanę mieszamy z 4 łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo, po łyżce dodawaną zupą (dodać ok. łyżki wazowej zupy), dopiero wówczas można dodać zaprawioną śmietanę do garnka z zupą. Podgrzewamy na minimalnym ogniu i podajemy z ugotowanym jajkiem. Smacznego :)