Chrupiące kotlety schabowe w panierce ze słonecznika, dzięki czemu jeszcze fajniej chrupią:) Pomysł na niedzielny obiadek:)
Składniki:
dla 2-4 osób
- 4 kotlety schabowe
- ziarna słonecznika (3-4 łyżki drobno posiekane)
- bułka tarta, 4-5 łyżek
- jajka (większe), 2 sztuki
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
- papryka słodka, łyżeczka
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz. Na talerz wsypujemy bułkę tartą wraz ze słonecznikiem. Do roztrzepanych jajek dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej, mieszamy. Kotlety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce połączonej ze słonecznikiem.
Na rozgrzanym oleju lub oliwie smażymy kotlety, aż do momentu, gdy panierka będzie złota. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)