Gościmy

Odwiedza nas 153 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 19 listopad 2013 20:41

Jesienna kapustka z cukinią

Napisała

Na jesienne, chłodne dni najlepsze są smaczne, rozgrzewające dania. Taka kapustka jest dobra też z tego względu, że wystarczy na kilka dni:) Nie trzeba codziennie gotować:) Zazwyczaj jak robię kapustę to z tego, co akurat mam, ale nie przypomina to tradycyjnego bigosu, więc nawet nie będę porównywać:)

Składniki:

  • 1 główka kapusty – średnia
  • 1 bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kawałek schabu
  • 1 papryka czerwona
  • 5-6 dużych pieczarek
  • liść laurowy
  • 1-2 łyżki oleju
  • ziele angielskie
  • kurkuma
  • pietruszka, koperek 
  • ulubione przyprawy: u mnie sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka w płatkach, przyprawa do bigosu, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa, schabu, kurczaka itp.:)

Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę szatkujemy nie za drobno – chociaż to zależy jak lubicie. Warzywa przygotowujemy w osobnych miseczkach, gdyż kolejność wrzucania, będzie różna:)

Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki (ja obieram) kroimy w półplasterki lub drobniej jeśli lubimy. Ja obieram cukinię, bo nie lubię skórki, zresztą jak reszta domowników, ale jeśli Wam skórka nie przeszkadza to można ją zostawić. Cukinię kroimy w średnią kostkę. Bakłażana obieramy i kroimy w średnią kostkę – jeśli skórka Wam nie przeszkadza to można ją zostawić. Kurczaka wcześniej umytego i wysuszonego kroimy również w średnią kostkę, podobnie schab.  Wrzucamy do osobnych miseczek i posypujemy ulubioną przyprawą do mięsa. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę.

Poszatkowaną kapustę wrzucamy do dużego garnka, solimy, wrzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek), ze 2-3 listki laurowe i zalewamy wodą, tak, by przykryła kapustę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie w drugim rondelku podgrzewamy łyżkę oleju/oliwy, a następnie wrzucamy paprykę, by się troszkę zeszkliła, dorzucamy pieczarki i chwilkę razem podsmażamy. Na patelni podsmażamy kurczaka i schab, by mięsko się zarumieniło. Schab proponuję wcześniej podsmażyć, wrzucić do kapusty niech się w niej dusi, potem dopiero podsmażyć kurczaka. Schab potrzebuje więcej czasu, by mięsko było delikatne.

Jeżeli kapusta jest już miękka, odcedzamy część wody. Wrzucamy do niej paprykę i pieczarki oraz kurczaka. Dorzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy ½ lub łyżeczkę kurkumy, po łyżce siekanego koperku i pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do bigosu i dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z kromeczką chleba lub bagietką. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)

Czytany 3005 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook