Smaczne, chrupiące kotleciki schabowe z aromatem bazylii. Takie drobne urozmaicenie tradycyjnej panierki. Możecie użyć gotowego pesto kupnego lub zrobić własne np. takie jak z tym makaronem.
Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 kotlety schabowe
- sól, pieprz
- olej do smażenia/planta
- Składniki na panierkę:
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2-3 łyżki pesto bazyliowego (domowe lub kupne)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. A teraz panierujemy. W miseczce/głębokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy pesto bazyliowe i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Kotlety maczamy w jajku, a potem obtaczamy w panierce kukurydzianej. Potem znów w jajku i znów w bułce. Dzięki temu panierka będzie grubsza i bardziej chrupiąca. Smażymy na rumiany kolor. Szybko i smacznie, Nam bardzo smakowały. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny:)