Ostatnie już zapasy mrożonej dyni wykorzystane:) Przepyszny gulasz z delikatnego mięska wieprzowego, z dynią oraz szpinakiem. Świetne połączenie, bardzo nam smakował. Mogę spokojnie polecić:)
Składniki:
- 1 dynia piżmowa (ok. 1 kg – u mnie mrożona)
- 1 kg łopatki wieprzowej (u mnie schab)
- 2 cebule (pominęłam)
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 opakowanie szpinaku baby
- olej
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej (moja inwencja)
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy je na złoto. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Uzupełniamy olej (jeśli potrzeba) i rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę (pominęłam). Następnie dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, wlewamy wodę i wkładamy do garnka przesmażoną wieprzowinę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie - ok. 1 godziny. Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, miąższ obieramy i kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości co mięso i dodajemy do gulaszu. Ja miałam mrożoną w kostce, więc po prostu dorzuciłam do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kolejne 25-30 minut, aż dynia zmięknie. W połowie czasu duszenia dodajemy do garnka umyty i osuszony szpinak i kukurydzę. Gulasz podajemy z kaszą lub ryżem. Ja podałam z pęczakiem. Smacznego:)