Gościmy

Odwiedza nas 595 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 08 grudzień 2012 14:57

Schab po azjatycku w czosnkowej marynacie

Napisała

Ostre!!:) Ale bardzo pyszne, bardzo proste, niewiele składników i bardzo wyrazisty smak:) Jak nie lubicie zbyt ostrych dań, wystarczy dać pół papryczki albo jeszcze mniej:) A i fasolkę polecam dodać jednak później, jak już mięsko będzie miękkie, bo inaczej się rozgotuje, ja właśnie za długo dusiłam mięsko z fasolką, ale chciałam, żeby było kruchutkie, a to troszkę trwało;)

Składniki:

  • 400g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • 500g schabu (bez kości)
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili (ewentualnie pół)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Wykonanie:

Czosnek obieramy tniemy na kawałeczki lub przeciskamy przez tarkę. Papryczkę chili rozcinamy, czubkiem noża usuwamy pestki, a miąższ kroimy w paseczki. Schab myjemy, wycieramy do sucha, a następnie kroimy w plasterki, a potem w paski. Wkładamy do miseczki. Posypujemy kawałeczkami czosnku i paseczkami chili. Skrapiamy sosem sojowym. Dobrze mieszamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Fasolkę oczyszczamy, strączki tniemy na duże kawałki. Ja użyłam mrożonej, więc była gotowa. W woku albo na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy zamarynowany schab i mieszając smażymy, aż się zarumieni. Wtedy dodajemy fasolkę (ja proponuje później, aż mięsko będzie prawie gotowe). Całość podlewamy 100ml ciepłej wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie koniecznosci dolewamy więcej wody.  Gulasz podajemy np. z ryżem, makaronem ryżowym. Smacznego:)

Źródło: Znalezione w prasie kobiecej – nie pamiętam, w której:)

Czytany 11237 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza henryka kuźminska niedziela, 15 listopad 2015 09:51 napisane przez henryka kuźminska

    super przepis

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook