Delikatna, soczysta polędwiczka duszona razem z fasolką szparagową- bardzo smaczna:)
Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 25 dag fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- ½ litra bulionu
- ½ cebuli (pominęłam)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ulubione zioła, u mnie zioła prowansalskie, tymianek
- olej
Wykonanie:
Oczyszczoną polędwiczkę obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną cebulę (u mnie bez) i czosnek. Chwilę smażymy razem i zalewamy bulionem. Dodajemy zioła. Dusimy tak długo, aż polędwiczki będą miękkie i kruche, długość duszenia zależy od grubości mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy fasolkę, bulionu powinno być tyle, żeby fasolka mogła się w nim ugotować. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podajemy na kołderce z fasolki np. z ziemniakami. Smacznego:)