Gościmy

Odwiedza nas 166 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 17 maj 2012 19:00

Zupa gulaszowa

Napisała

Pyszna, gęsta zupka, znów pikantna:) Lubię takie pikantne zupy, ale jeżeli nie przepadacie za takimi, wystarczy pominąć papryczkę chilli, to ona dodaje najwięcej ostrości. Ze względu na ilość mocno zmodyfikowałam proporcje, podaję moje.

Składniki:

  •  2 litry wody 
  •  około 500g schabu – można więcej
  •  1 papryka czerwona
  •  500g ziemniaków
  •  papryczka chilli – dałam pół
  •  słoik koncentratu pomidorowego – użyłam kilka łyżeczek
  •  2-3 ząbki czosnku
  •  1-2  kostki rosołowe
  •  2 marchewki
  •  1 pietruszka (pominęłam, bo akurat nie miałam)
  •  puszka pomidorów w całości, bez skórki
  •  2 liście laurowe
  •  ziele angielskie
  •  papryka w proszku ostra
  •  sól, pieprz, cukier, jarzynka
  •  garść zielonej pietruszki/koperku

Wykonanie: 

Mięso oczyszczamy z błon i  kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, a następnie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Zbieramy szum. Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucamy kostki rosołowe, listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki (ja pokroiłam w kosteczkę). Całość podgotowujemy.

Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Po ok. 10 minutach, wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy. Gdy warzywa są już miękkie ,dodajemy  pomidory  z puszki pokrojone w kostkę i pozostałą zalewę pomidorową. Następnie dorzucamy paprykę chili pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut i zupa jest gotowa. Ja polecam sprawdzić czy mięsko jest już kruche i miękkie, jeśli tak zupa jest gotowa, jeśli nie, gotujemy do jego miękkosci.

Na koniec dodajemy natkę pietruszki lub koperek.
Jeżeli chcemy otrzymać jeszcze gęstszą zupę, należy dodać do niej odrobinę śmietanki wymieszanej z mąką. Ja nic nie dodawałam, wyszła taka jak chciałam:) Smacznego:)

Źródło

Czytany 2493 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook