Zazwyczaj robię zupę pomidorową w zależności od dostępnych składników, jeżeli mam jakieś mięso, żeberka, to wówczas jest na mięsku, jeśli nie to w ostateczności na kostce. Jeżeli mam koncentrat pomidorowy domowy to z niego korzystam. Tym razem przedstawię propozycję na bazie pomidorów i innych warzyw.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół małego selera
- biała część jednego pora (pominęłam)
- 2 kostki bulionu cielęcego (może być inny)
- pomidory z puszki bez skóry 400 ml
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- śmietanka do podania
Wykonanie:
Zagotowujemy w garnku 1,5 l wody i dodajemy warzywa (pietruszka, marchewka, seler) obrane i umyte w całości. Dodajemy kostki bulionu, lisć laurowy, ziarenka pieprzu i ziela i gotujemy do miękkości warzyw.
Wyjmujemy warzywa, gdy są już miękkie uzupełniamy wodę do 1,5 l, wrzucamy pomidory i przyprawy. Wyjęte warzywa kroimy w paski i dodajemy do zupy. Ja podałam z keksem śmietany i pietruszką, można również podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego:)