Pyszna zupka brokułowa, moja mocno czosnkowa, ale za to bardzo zdrowa:)
Składniki:
- 1 kgbrokułów
- 2 marchewki
- 2 cebule (pominęłam)
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku (dałam dwa)
- 0,5 lbulionu drobiowego
- śmietana
- 1 opakowanie płatków migdałowych
Wykonanie:
Gotujemy warzywa: brokuły osobno, resztę warzyw osobno. Róże brokułów wkładamy do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor). Kiedy warzywa zmiękną na jakieś 5 minut przed końcem, dodajemy sól (warzywa, które są za szybko solone dłużej się gotują).
Następnie ugotowane warzywa i brokuły wkładamy do jednego garnka zalewamy0,5 lbulionu z kurczaka i miksujemy (lub do wywaru z gotowanych warzyw dorzucamy po prostu brokuły i miksujemy). Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku. Zupę podajemy ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi. Akurat nie miałam płatków, u mnie ze śmietana i chrupiącą bagietką. Smacznego:)