Pożywna, gęsta i smaczna zupa. Pełna warzyw, z kaszą jaglaną i soczewicą. Dzięki papryce mocno pikantna, rozgrzewa w takie dni jak dziś:)
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 3 litry bulionu wegetariańskiego (lub 3 litry wody + odpowiednia ilość koncentratu bulionu)
- 1 nieduży kalafior
- 1 nieduży brokuł
- 4małe marchewki
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 pokrojona w kostkę duża cebula (pominęłam)
- 1 pokrojona w drobną kostkę papryka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mieszanki przypraw curry (albo po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, kozieradki, kolendry i kuminu)
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- 100 ml mleka kokosowego lub szklanka mleka krowiego
- po pół pęczka drobno posiekanych koperku i natki pietruszki
Wykonanie:
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zagotowujemy w bulionie. Soczewicę płukamy pod bieżącą wodą na sitku. Kaszę jaglaną sparzamy wrzątkiem i płukamy pod zimną wodą. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy wraz z kaszą i soczewicą do ziemniaków i gotujemy na małym ogniu.
Cebulę i paprykę podsmażamy na oleju, dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając, aż zapachną. Dodajemy do zupy zawartość patelni i gotujemy niezbyt długo - do momentu, aż wszystkie składniki będą ugotowane, lecz nadal jędrne. Doprawiamy do smaku. Dodajemy mleko lub mleko kokosowe, natkę, koperek i wyłączamy gaz. Smacznego :)