Pyszna sezonowa zupka ze świeżej botwinki:) Zniknęła błyskawicznie:) Trzeba niedługo powtórzyć:)
Składniki:
- 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ziele ankielskie (kilka ziarenek)
- listk laurowy
- 2 pęczki botwinki
- 1 duży burak
- 1-2 łyżki mąki
- śmietana 12 lub 18%
- ocet, sól, pieprz
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki lub kostkę i pietruszkę w całości (oczywiście obraną). Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy ok 10 min. Botwinkę kroimy w drobną kostkę (ja kroiłam tak do 2/3 wysokości, tych końcowych liści już nie wrzucałam), wrzucamy do bulionu. Buraka obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki i również wrzucamy. Gotujemy ok 20 min, aż marchew zmięknie. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę i kilka łyżek ciepłego bulionu i mieszamy. Wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę. Ilość śmietany zależy jak bardzo chcemy zabielić zupę. Można również podać do gotowej zupy dodatkowo. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i octem do smaku. Można podawać z gotowanym jajkiem lub dodatkowym keksem śmietany. Moja była idealna sama w sobie:) Po prostu pyszna:) Smacznego:)
Źródło: Na bazie różnych internetowych przepisów.