Kolejny przepis na zupę dyniową, który wypróbowałam. Tym razem wariant z mleczkiem kokosowym i pomarańczą. Bardzo smaczna, pożywna i rozgrzewająca:)
Składniki:
- 50 dag pokrojonego w kostkę, oczyszczonego miąższu dyni
- cebula (pominęłam)
- 2 marchewki
- 800 ml bulionu warzywnego
- sok z jednej pomarańczy
- łyżka masła
- kawałek świeżego imbiru
- 150 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej kolendry
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Cebulę i marchewki obieramy, kroimy w kostkę – ja pominęłam cebulę. Imbir obieramy i drobno siekamy. W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy dynię, masło, marchewkę, część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażymy około 5–7 minut. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości jeszcze około 15 minut.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostały imbir, sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Garnek z zupą z dyni ponowie stawiamy na gazie. Gotujemy jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Smacznego:)
Źródło: MojeGotowanie.pl