Prosty, szybki i bardzo ciekawy w smaku sos winegret. Tradycyjny winegret wzbogacony o miód i czosnek. Idealnie pasuje do różnych sałatek np. do świeżego szpinaku.
Składniki:
- 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka miodu
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Czosnek bardzo drobno siekamy, rozcieramy końcem noża albo przeciskamy przez praskę, posypujemy delikatnie solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód i razem rozcieramy. Wlewamy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolewamy oliwę i mieszamy wszystkie składniki. Polewamy sałatkę przed samym podaniem. Wystarczy świeży szpinak polać sosem i mamy delikatny dodatek do obiadu, a bardzo wyrazisty smak sosu idealnie komponuje się ze szpinakiem. Pychota. Ja podałam z tymi roladkami. Smacznego:)