Szybki i prosty do przygotowania dip, pod warunkiem, że macie sprawny blender:) Kiedyś trafiłam na ten przepis, zanotowałm i juz kilka razy wypróbowałam. Odrobinę zmodyfikowałam. U mnie przygotowany do pierożków, ale pasuje też do chipsów itp. U mnie również sprawdził się do przekąsek naleśnikowych:)
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 1 dojrzały pomidor (u mnie dwa średnie)
- szczypta cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- bazylia (ja dałam świeżej, ale może być również suszona)
- czosnek (dałam pół ząbku, to moja inwencja) – dzięki temu dip jest bardziej pikantny
Wykonanie:
Zdjąć skórkę z papryki, ja dałam ze skórką. Aby zdjąć skórkę z papryki należy ją upiec w piekarniku, aż lekko zbrązowieje skórka. Pomidory sparzamy i również zdejmujemy skórkę.
Z papryki usuwamy pestki, pomidora daję w całości, ale jak ktoś chce może dać bez pestek również. Miksujemy razem z bazylią i czosnkiem. Ja dałam kilka listków świeżej, zdecydowanie poprawia smak dipu. Solimy, dodajemy ocet, cukier i pieprz. Mieszamy i gotowe. Podajemy do ulubionych przekąsek typu chipsy, pierożki, paluszki czy np. takich roladek naleśnikowych.
Źródło: Lekko zmodyfikowane znalezione kiedyś w sieci:)