Gościmy

Odwiedza nas 243 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 12 lipiec 2012 22:19

Tęczowa kraina naleśników

Napisała

Bardzo ciekawy pomysł na przekąskę:) Zainspirowała mnie siostra przesyłając przepis na takie roladki naleśnikowe. Przypadkiem trafiłam na inny i bazując na tych dwóch przepisach zrobiłam takie oto kolorowe przekąski.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna (ok. 3szklanki)
  • 3 jajka
  • łyżka oliwy
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo do różnych kolorów naleśników:

  • szpinak
  • curr, kurkuma
  • papryka słodka,
  • papryka chili
  • koncentrat pomidorowy/ ketchup
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Nadzienie:

  • serek typu twarożek (ja użyłam ponad kostkę twarożku wymieszanego ze śmietaną)
  • ser żółty
  • szpinak
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • (możecie tworzyć własne nadzienia np. dodając szynkę, oliwki, ogórki konserwowe itp.)
  • czosnek

Wykonanie:

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu miksujemy wszystkie składniki ciasta dodając tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję śmietany (ok 3szkl.). Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dla mnie ciasto było za gęste, więc dodałam jednak więcej wody, tak by dobrze się smażyły naleśniki:)

Rozlewamy ciasto do 4 naczyń, aby uzyskać różne kolory:

  • zielony: dodajemy liście szpinaku (ja tylko wymieszałam, bo miałam rozdrobniony szpinak mrożony, w przypadku świeżych liści używamy blendera, wtedy na pewno kolor będzie bardziej intensywny:))
  • pomarańczowy: dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (można zastąpić ketchupem, wówczas lepiej się smażą) i łyżeczkę papryki słodkiej, ja dodałam jeszcze chilli, dla ostrości
  • żółty: dodajemy curry, dodałam również kurkumę, by kolor był bardziej wyrazisty:)
  • ziołowy: dodajemy zioła prowansalskie, bazylię, oregano.

Po dodaniu składników, miksujemy blenderem do gładkiej konsystencji. Ja po prostu wymieszałam. Smażymy naleśniki i studzimy.

Ja dla urozmaicenia przygotowałam rożne nadzienia. Serek podzieliłam na trzy części. Do jednej dodałam ząbek czosnku, sól i pieprz. Do drugiej czosnek i szpinak. A trzecią tylko doprawiłam solą i pieprzem.

Jeżeli chcecie takie bardziej dekoracyjne roladki, jak te moje na zdjęciu (a’la łódeczki;)) wówczas należy smarować połówkę naleśnika serkiem, nakładając ewentualne dodatki i zwijając naleśniki w ruloniki. Zwijamy od strony nadzienia, by sucha część naleśnika, była „na wierzchu”. Jeżeli chcecie po prostu zwykłe roladki (bez ozdobników:)) smarujecie nadzieniem całego naleśnika i zwijacie w rulon. Mi naleśników kilka zostało, więc spokojnie można zmniejszyć proporcje, jeżeli nie chcecie za dużo zjeść:)

U mnie nadzienia były następujące:

  • Roladki pomarańczowe/czerwone: serek czosnkowy + czerwona papryka
  • Roladki szpinakowe: serek czosnkowy + zielona papryka
  • Roladki ziołowe: serek szpinakowy
  • Roladki żółte: serek naturalny + ser żółty

Naleśniki zawijamy ciasno w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ja wstawiłam na całą noc. Po wyjęciu kroimy każdy naleśnik na ok. 2-3 centymetrowe kawałki. Nabijamy na wykałaczki. Zawijamy suchą część naleśnika (tą bez nadzienia) i podnosimy do góry, jak żagiel:) Jeśli robiliśmy pełne naleśniki, tylko kroimy w roladki i nabijamy wykałaczki. Te żaglówki są pracochłonne, ale za to bardziej efektowne, więc wybór pozostawiam już Wam:) Roladki podajemy jako koreczki samodzielnie, chociaż u mnie również podawałam z dipami. Smacznego:)

Źródło: Korzystałam z tego i tego przepsiu.


 

Czytany 5174 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook