Usłyszałam ostatnio przy naszym meczu z Grecją, że Euro w pełni, a ja nie przygotowałam żadnej potrawy w narodowych barwach, podczas, gdy tu dookoła tak biało-czerwono. Naprawiam więc swój błąd i na dzisiejszy mecz zrobiłam kilka szybkich przekąsek w kolorach biało-czerwonych:) To teraz można kibicować:)
Biało-czerwone koreczki
Składniki:
- biały oscypek (u mnie feta)
- czerwona papryka
Wykonanie:
Biały (w żadnym wypadku nie wędzony) oscypek kroimy w kostkę. Ja miałam fetę lodówce, więc ją wykorzystałam, ale ogólnie nie polecam, bo jest zbyt krucha, lepiej jednak jakis twardy ser:) W kostkę kroimy również czerwoną paprykę. Nadziewamy na wykałaczki na przemian ser i paprykę, delikatnie solimy (fety już nie trzeba) i polewamy oliwą. Szybkie, proste i narodowe koreczki:)
Rzodkiewki w jogurcie
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- jogurt naturalny 150g
- sok z cytryny, sól
Wykonanie:
Rzodkiewki myjemy i odcinamy z obu stron tak, by można było je postawić. Z jogurtu, soku cytrynowego i soli przygotowujemy sos. Wylewamy go na dość głęboki talerz i w sosie ustawiamy rzodkiewki. Lekko solimy od góry, a w każdą rzodkiewkę wbijamy wykałaczkę.
Pomidory biało-czerwone
Składniki:
- pomidory
- jajka
- zielona sałata i rzeżucha do dekoracji
- sól, pieprz
Wykonanie:
Gotujemy na twardo kilka jajek. Obieramy je i kroimy wzdłuż w dość grube plastry. Średniej wielkości pomidory myjemy i ścinamy "czapeczki". Kroimy w takie same plastry jak jajka. Układamy na jednym plasterku pomidora jajko, następnie drugi plaster pomidora (ja zrobiłam kilka warstw) solimy i oprószamy pieprzem. Układamy na półmisku pokrytym sałatą i gotowe.
I na koniec truskawki z bitą śmietaną:)
słodziutkie truskawki:) Mniam:)
z bitą śmietaną:)
Jest biało czerwono?:) Jest:) To teraz kibicujemy:)