Bardzo wciągające paluszki z twarożkiem, idealna przekąska na spotkanie towarzyskie, można podawać z barszczem czerwonym lub po prostu zajadać same:)
Składniki:
- 350 g mąki
- 220 g miękkiego masła
- 220 g sera na sernik (z wiaderka)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
Posypka (wg uznania):
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce. Zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy się kula. Może się okazać, że Wasz ser będzie rzadszy, wtedy dodajcie dodatkowo mąki, do chwili, aż z ciasta da się uformować jednolitą kulę i nie będzie się ona kleić do rąk. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni a ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok pół centymetra i wycinamy paluszki (ok 1,5 cm szerokości, długość według uznania). Paluszki wykładamy na podsypaną mąką blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami i solą. Pieczemy ok 15 - 20 minut ( do chwili lekkiego zarumienienia). Smacznego :)