Bardzo fajna przekąska z kurczakiem i ciastem francuskim. Może zastąpić lekki obiadek lub kolację. Moje koszyczki nie były zbyt głębokie, więc dużo nadzienia się nie zmieściło. Następnym razem zrobię większe kwadraty, wtedy powinny być głębsze:) Jak nie macie foremki na muffinki, można wykorzystać foremki na babeczki. Bardzo smaczne:) Wyszło mi 12 koszyczków i jeszcze mi zostało sałatki:)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 1 mała sałata karbowana (u mnie mix sałat)
- 3 pomidory
- 2 małe czerwone cebule(zastąpiłam 1 ząbkiem czosnku)
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka ostrej papryki (mielonej)
- 1 łyżka słodkiej papryki (mielonej)
- sól i pieprz do smaku
- plus do dekoracji kiełki lucerny (u mnie rzeżucha)
Wykonanie:
W małej misce mieszamy mieloną paprykę z oliwą (2 łyżki), lekko doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Płat ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty o boku 8cm. Formę do muffinek obracamy do góry dnem, na dnie każdego gniazda na muffinki kładziemy kwadrat ciasta francuskiego. Odstające od formy ciasto lekko zakładamy na siebie i dociskamy palcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (do 200 stopni) przez 5 minut (u mnie 2 minutki dłużej). Zdejmujemy z formy, odwracamy i dopiekamy przez 2 minuty (u mnie znów troszkę dłużej) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Koszyczki powinny się ładnie zrumienić.
Mięso wyciągamy z lodówki i grillujemy na patelni przez 3 minuty z obu stron. Ja troszkę dłużej podsmażałam mięsko, aż miałam pewność, że nie jest w środku surowe. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie kroimy mięso na mniejsze kawałki.
Sałatę myjemy i odwirowujemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Ja miałam już gotowy mix sałat. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę kroimy w półplasterki, ja dawałam czosnek, więc przecisnęłam go przez praskę. Do miski wkładamy sałatę, pomidora, cebulę/czosnek i pokrojonego kurczaka, dokładnie mieszamy. Pozostałą oliwę wlewamy do słoiczka, dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mocno wstrząsamy. Dodajemy do sałaty, ponownie mieszamy.
Do każdego koszyczka nakładamy przygotowaną sałatkę. Dekorujemy kiełkami lucerny, ja miałam rzeżuchę, więc ją wykorzystałam. Smacznego:)