Kolejny wariant moich ulubionych pierożków drożdżowych, tym razem z nadzieniem ze szpinaku i kurczaka. Pychota:)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki,
- 1/4 szklanki oliwy,
- woda ok 1/2 szklanki, ale to raczej na oko, nie może być za rzadkie,
- sól - łyżka,
- 1/4 opakowania świeżych drożdży
- oregano
Nadzienie:
- pieczony kurczak (wystarczy jedna pierś)
- 200 g szpinaku mrożonego
- czosnek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- Jajko lub mleko do posmarowania
Wykonanie:
Do dużej miski wrzucamy przesianą mąkę, sól, oliwę, wodę, oregano i drożdże. Można wcześniej je rozpuścić w wodzie, ale nie jest to konieczne. Wszystko dokładnie mieszamy. I wyrabiamy ciasto na gładką masę, ale nie za długo. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, albo na czas przygotowania nadzienia.
Pieczonego kurczaka kroimy w kosteczkę. Jeśli dopiero przyrządzamy kurczaka, to można od razu pokroić w kostkę, podsmażyć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy rozdrobniony czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pieczonego/smażonego kurczaka i dokładnie mieszamy. Nadzienie mamy gotowe, zatem zaczynamy lepienie pierożków. Ciasto wałkujemy na stolnicy dosyć cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy nadzienie i zlepiamy pierożki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierożki kładziemy na blaszce, przed samym pieczeniem, każdego pierożka smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 10-20 min, w zależności od piekarnika. Można podawać z dipami lub jako przegryzkę np. do sałatki.
Źródło: Ciasto sprawdzone stąd, a nadzienie to już moja inwencja:)