Gościmy

Odwiedza nas 572 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 10 maj 2012 20:15

Kurczakowo-szpinakowe pierożki

Napisała

Kolejny wariant moich ulubionych pierożków drożdżowych, tym razem z nadzieniem ze szpinaku i kurczaka. Pychota:)

Składniki na ciasto:

(z tego przepisu)

  • 2 szklanki maki,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • woda ok 1/2 szklanki, ale to raczej na oko, nie może być za rzadkie,
  • sól - łyżka,
  • 1/4 opakowania świeżych drożdży
  • oregano

Nadzienie:

  • pieczony kurczak (wystarczy jedna pierś)
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • Jajko lub mleko do posmarowania

Wykonanie:

Do dużej miski wrzucamy przesianą mąkę, sól, oliwę, wodę, oregano i drożdże. Można wcześniej je rozpuścić w wodzie, ale nie jest to konieczne. Wszystko dokładnie mieszamy. I wyrabiamy ciasto na gładką masę, ale nie za długo. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, albo na czas przygotowania nadzienia.

Pieczonego kurczaka kroimy w kosteczkę. Jeśli dopiero przyrządzamy kurczaka, to można od razu pokroić w kostkę, podsmażyć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy rozdrobniony czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pieczonego/smażonego kurczaka i dokładnie mieszamy. Nadzienie mamy gotowe, zatem zaczynamy lepienie pierożków. Ciasto wałkujemy na stolnicy dosyć cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy nadzienie i zlepiamy pierożki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierożki kładziemy na blaszce, przed samym pieczeniem, każdego pierożka smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 10-20 min, w zależności od piekarnika. Można podawać z dipami lub jako przegryzkę np. do sałatki.

Źródło: Ciasto sprawdzone stąd, a nadzienie to już moja inwencja:)

Czytany 3836 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook