Zostało mi farszu od pierogów, więc trzeba było do czegoś wykorzystać. Jako, że zawsze mam w zamrażarce ciasto francuskie, zrobiłam szybkie poduszeczki z nadzieniem szpinakowo-kurczakowym:) Pyszne, kruche przekąski, na drugie śniadanko do pracy:)
Składniki:
- płat ciasta francuskiego – 275g
- farsz szpinakowo-kurczakowy z tego przepisu– proporcje sobie odpowiednio zmodyfikować
- białko/jajko/mleko do posmarowania
Wykonanie:
Jeśli chodzi o farsz to zostało mi go nie za dużo, wystarczyło na jeden płat ciasta. Można zrobić mniejszą porcję farszu z podanego przepisu, lub zrobić większą ilość poduszeczek, wykorzystując kolejny/kolejne płaty ciasta:) Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, by po złożeniu na pół wyszły kwadraty. Na każdy kawałek kładziemy nadzienie i zlepiamy brzegi. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem/białkiem/mlekiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy od 15-20 min. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)