Gościmy

Odwiedza nas 279 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 04 grudzień 2011 23:31

Pierożki drożdżowe z kurczakiem i fetą

Napisała

Natknęłam się dawno, dawno temu na jakimś forum na te pierożki i stwierdziłam, że wypróbuję:) Od tego czasu są nieodłącznym elementem każdego spotkania towarzyskiego, czasem robię je jako przekąskę do pracy, uwielbiam je, zresztą nie tylko ja:) Bardzo polecam:)

Ciasto drożdżowe jak na pizze, nie trzeba czekać, aż wyrośnie, jeśli nie macie czasu:) Nadzienie dowolne, ja już kilka wypróbowałam, ale najlepsze jest z kurczakiem i fetą i to zdecydowanie polecam:)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • woda ok 1/2 szklanki, ale to raczej na oko, nie może być za rzadkie,
  • sól - łyżka,
  • 1/4 opakowania świeżych drożdży
  • oregano

Składniki na nadzienie:

  • Kurczak (ja z reguły daję 1 pierś na te proporcje)
  • Feta ok pół kostki/  ser żółty (z nadzieniem można eksperymentować)
  • Przyprawy (do kurczaka, chilli, ogólnie ulubione i pasujące do kurczaka;))

Dodatkowo:

  • Jajko lub mleko do posmarowania
  • Mak, sezam, ser żółty, sól morska, przyprawy (do wyboru) - do posypania

Wykonanie:

Do dużej miski wrzucamy przesianą mąkę, sól, oliwę, wodę, oregano i drożdże. Można wcześniej je rozpuścić w wodzie, ale nie jest to konieczne. Wszystko dokładnie mieszamy. I wyrabiamy ciasto na gładką masę, ale nie za długo. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, albo na czas przygotowania nadzienia. Jeśli nadzienie mam już gotowe to za długo nie czekam. Ale z reguły najpierw przygotowuję ciasto, potem robię nadzienie i troszkę zdąży urosnąć:)

A teraz nadzienie:) Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na rozgrzanej patelni, przyprawiamy. I zostawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kosteczkę. Składniki nadzienia mamy gotowe. W takim razie wracamy do ciasta. Ciasto wałkujemy na stolnicy dosyć cienko i wykrawamy dowolne kółeczka, ja preferuję takie mniejsze pierożki, na dwa kęsy, ale można zrobić też takie większe pierogi, zamiast kanapki do pracy:) Na każde kółeczko nakładamy nadzienie czyli trochę kurczaka i fety i zlepiamy pierożki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierożki kładziemy na blaszce, przed samym pieczeniem, każdego pierożka smarujemy jajkiem i posypujemy, makiem, sezamem, serem żółtym lub dowolnymi przyprawami. Pieczemy ok. 10-20 min, w zależności od piekarnika. Jeśli robię z kilkoma różnymi nadzieniami, to wówczas każde nadzienie ma inną posypkę, żeby wiadomo było z czym jest pierożek;) Podajemy z dipami lub zajadamy same:) Są po prostu rewelacyjne.

A tu wersja dla wegetarian, czyli tylko z fetą:)

Źródło: Znalezione w Internecie na jakimś forum kulinarnym

 

Czytany 5236 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena czwartek, 24 styczeń 2013 19:30 napisane przez Magdalena

    Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz:) Zapraszam jak najczęściej:) A co do pierożków i parówek... Jeśli chce Pani zachować kształt pierożka, to można parówkę pokroić w plasterki i kilka da się upchnąć lub zrobić większe pierogi:) Można również owinąć całą parówkę ciastem - takie parówkowe paluchy. Do takich paluchów sprawdza się również ciasto francuskie:)

  • Link do komentarza Ilona czwartek, 24 styczeń 2013 10:10 napisane przez Ilona

    No i super sprawa takie pierożki! A ja ostatnio dzieciakom robie małe pizze do szkoły:) Taki pierożek (calzone?:) to świetny pomysł. Musze tylko pomysleć jak upchnąc w nim parówkę:)
    Właśnie trafiłam na Pani blog i bardzo mi się podoba. Juz dodałam do ulubionych i będę zaglądać po kolejne inspiracje.
    Pozdrawiam cieplutko!
    Ilona

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook