Bardzo szybka i pikantna przekąska. Idealne na spotkanie towarzyskie czy popołudniową przekąską. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc się nie natrudzicie:)
Składniki:
- 85 g mąki pszennej razowej
- 85 g mąki pszennej
- 45 g miękkiego masła
- 45 g oscypka (może być ser wędzony, lub inny ser żółty)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka chilli w proszku
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- mąka do podsypania blatu
Wykonanie:
W misce łączymy mąki (jak nie macie razowej, to sama pszenna też da radę), sól, dodajemy masło i wyrabiamy jak na kruszonkę. Dodajemy chilli i starty na małych oczkach ser. Jajko mieszamy z mlekiem, odkładamy łyżeczkę, a resztę wlewamy do mąki. Wyrabiamy około 2 minuty. Blat wysypujemy ostrą papryką, ciasto wałkujemy na kwadrat o szerokości 20 cm, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy chilli i kroimy w paski o szerokości 1 cm. Układamy na blasze i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni. Prawda, że szybko? Można podać z ulubionym sosem/dipem, my zjedliśmy same:)