A jeśli szukacie jakiegoś ciekawego pomysłu na nadziewane jajka wielkanocne to może skusi Was ta propozycja :) Jajka nadziewane cukinią i żółtym serem. Proste i szybkie.
Składniki:
- 4 porcje
- 6 jajek
- 1/2 cebuli (pominęłam, dałam czosnek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 mała cukinia
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki listków natki pietruszki + do dekoracji
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka śmietany 12%
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę siekamy w kosteczkę, solimy i szklimy na patelni na maśle z oliwą. Ja zamiast cebuli wrzuciłam 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy startą na tarce nieobraną cukinię oraz tymianek i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie, odparuje, ale będzie jeszcze zielona. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy z patelni, studzimy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki. Żółtka wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukinię, ser żółty i mieszamy. Nakładamy do wgłębień w białkach i układamy na półmisku. Dekorujemy sosem oraz natką. Ja posypałam jeszcze żółtym serem. Smacznego :)