W ramach moich eksperymentów z cykorią spróbowałam tej sałatki, zwłaszcza, że składniki są łatwo dostępne, a razem pięknie się prezentują. Zmodyfikowałam troszkę oryginalny przepis, więc podaję z moimi modyfikacjami;) Zrobiłam je jako sałatkę na kolację, ale jest idealna jako przekąska:)
Składniki:
- 3 cykorie (białe lub białe i czerwone) – u mnie tym razem białe
- 1 spora pierś z kurczaka
- 1 nieduży ogórek wężowy
- 150g sera feta
- pomidorki koktailowe
- mały kubek gęstego jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki suszonej mięty
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki kolendry
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
- musztarda (do smaku, ilość wg uznania)
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, suszymy i oczyszczamy ze zbędnych błonek;) Następnie kroimy w kostkę i mieszamy z ziołami, solą, pieprzem i olejem. Odstawić na 30min do zamarynowania. Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w grubsze półplasterki, fetę kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy sól, pieprz i musztardę, doprawiamy taką ilością jaka Nam pasuje;) Cykorię myjemy i dzielimy na liście. Układamy je na talerzu. Kurczaka smażymy na łyżce oleju do delikatnego zrumienienia. Na każdej łódeczce cykorii układamy kawałek kurczaka, ogórka, sera feta i pomidorka. Całość polewamy jogurtowym sosem. Jeśli będziemy robić jako przekąskę, wówczas sos trzeba wlać do łódeczek, nie poza;) Smacznego!