Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Pierożki z nadzieniem serowym i suszonymi pomidorami. W oryginale były z oscypkiem, ale nie zawsze mam dostęp, dlatego zazwyczaj robię z serem wędzonym np. roladą ustrzycką. Można podawać z dipami. Smakują i na ciepło i na zimno.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Oscypek lub ser wędzony (ja kroję serek wędzony w kostkę i wkładam kilka do pierożka)
- suszone pomidory (pokrojone w kosteczkę)
- 1 rozbełtane jajko
- 2 łyżki ziaren sezamu
Wykonanie:
Ciasto tniemy na równe kwadraty. Wielkość pierożków zależy od Was. Ja lubię takie miniaturowe przekąski, więc kwadraty nie są jakieś duże 3-4cm. Na środek każdego układamy oscypka/ sera i pomidora - ilość zależy od wielkości pierożka. Brzegi ciasta smarujemy od wewnątrz jajkiem i dokładnie sklejamy. Każdy pierożek smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy do zrumienienia w temp. ok 200 stopni C. Smacznego:)