Gościmy

Odwiedza nas 532 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 19 luty 2012 20:33

Pieczone pierożki z fetą i ziemniakami

Napisała

Odkąd odkryłam pieczone pierożki często goszczą u mnie w domu. Sprawdzone drożdżowe z kurczakiem, fetą i w innych modyfikacjach nadzieniowych na razie nie mają konkurencji:) Ale oczywiście nie zamykam się na inne, stąd też tym razem wypróbowałam te oto pierożki, z nadzieniem ziemniaczano serowym :) Tym razem ciasto nie drożdżowe. W oryginale to były duże pierogi, ale ja jednak preferuję takie małe przekąski:) Bardzo dobre, chociaż z kurczakowymi jak dla mnie przegrywają;)

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 130 g fety
  • 350 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana (pominęłam)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu (ja użyłam innych ziół, sam rozmaryn jest dla mnie za gorzki)
  • pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • do posmarowania pierożków: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i odstawiamy.

Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy z niego koła, ja robiłam mniejsze pierożki, więc kółka robiłam szklanką. Wypełniamy farszem. Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni – ja piekłam krócej, ten czas podany jest dla dużych pierogów, mniejsze upieką się szybciej:) Można jeść na ciepło i na zimno.

 

Źródło

Czytany 2779 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena sobota, 15 luty 2014 21:01 napisane przez Magdalena

    Cieszę się, że smakowały:)

  • Link do komentarza Alka sobota, 15 luty 2014 13:05 napisane przez Alka

    Zrobiłam je w ramach przystawki na kolację walentynkową i muszę przyznać, że są rewelacyjne! Nadzienie zrobiłam inne: szpinak, mozzarella i kurczak. Pycha!!!

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook