Kolejny eksperyment z ciastem francuskim, zmieniłam jednak nieco składniki na te, którymi dysponowałam:) I podaję składniki na moje tartaletki:) Bardzo dobra przekąska.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego (na 12 tarteletek)
- ser feta
- ser camembert pleśniowy
- pomidorki kotajlowe
- suszone pomidory
- cukinia (potarta na tarce)
- ser żołty tarty
- sól, pieprz, olej do posmarowania formy
Wykonanie:
Ciasto kroimy na kwadraty i wkładamy do foremek na muffiny, uprzednio posmarowanych olejem.
Następnie wkładamy kawałeczki różnych serów, ćwiartki pomidorków i pomidorów suszonych (dawałam zamiennie do tartaletek) i dorzucamy odrobinę cukini startej na tarce. Posypujemy solą i pieprzem, a na wierzch serem żółtym i słonecznikiem.
Przed i po upieczeniu jeszcze w foremce:)
Zapiekamy w temp. 180 °C w termoobiegu, aż ciasto i ser z wierzchu się zarumienią. Żeby nie mieć problemów z wyciąganiem z foremki należy troszkę odczekać, nie wyciągamy gorących. Smacznego:)