Prosty i szybki dip do przekąsek. Miał być ogórkowo-czosnkowy, ale zrobiłam mocno-czosnkowe pierożki ze szpinakiem, więc dip już zrobiłam łagodniejszy:)
Składniki:
- pół ogórka zielonego
- 150 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
- koperek (ja dałam 2 łyżki świeżo posiekanego)
- sól, pieprz
- czosnek (pominęłam tym razem)
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Ogórka obiermy i kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce, jak Nam wygodniej. Do miseczki wlewamy jogurt, pokrojony ogórek, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli go dajemy) i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy zostawiamy do przegryzienia, a następnie podajemy do przekąsek. U mnie tym razem do pierożków i roladek naleśnikowych. Smacznego:)
Źródło: Lekko zmodyfikowane znalezione kiedyś w sieci:)