Pyszny sos bardzo często stosowany do różnego rodzaju zapiekanek, wyśmienicie smakuje np. z zapiekanym kalafiorem czy brokułem. Tym razem wykorzystałam go do cannelloni z pieczarkami.
Składniki:
- ½ litra mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, pilnując by się nie przypaliło. Następnie partiami wsypujemy mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa w garnku będzie gładka i bez grudek, wlewamy powoli zimne mleko (mieszając wszystko, by ładnie się rozpuściło i połączyło ze sobą), doprawiamy sos do smaku i nie zaprzestając mieszania, podgrzewamy go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie można dopuscić do zagotowania się sosu!. Polewamy np. zapiekankę makaronową lub warzywa i zapiekamy. Smacznego:)